Langs de Ring van Waregem, nabij de E17 (afrit Waregem), kunt u sinds kort de vijf iconische gebouwen van het Waregem Business Park aanschouwen. Het bedrijvenpark is een realisatie van de Waregemse projectontwikkelaar ION, die voor dit project in zee ging met Govaert & Vanhoutte Architects. Aan onze tafel: Davy Demuynck, managing partner van ION, en architect Damiaan Vanhoutte, mede-oprichter en zaakvoerder van Govaert & Vanhoutte Architects.

Hoe is het idee ontstaan om een business park te ontwikkelen in Waregem?

Davy Demuynck: “Dat is een eenvoudig verhaal. 7 jaar geleden gingen we met ION op zoek naar een eigen kantoorgebouw in Waregem. In die zoektocht zijn we finaal op het perceel langs de Expresweg in Waregem gebotst. Die site was veel te groot voor ons alleen en vandaar het idee om een volledig business park te ontwikkelen en meteen voor leuke buren te zorgen. Bovendien is de streek rond Zuid-West-Vlaanderen gekend voor zijn vele KMO’s en industrie, maar heeft het weinig dienstenbedrijven. Die sector is er nu ook in volle ontwikkeling, waardoor er steeds meer kantoren nodig zijn.”

Hoe zijn jullie dan bij Govaert & Vanhoutte terecht gekomen?

“Als jonge projectontwikkelaar wilden wij met ons kantoorgebouw een visitekaartje achterlaten en op vlak van architectuur en duurzaamheid ‘all the way’ gaan. Hiervoor zochten we een ervaren architect met frisse ideeën en hedendaagse ontwerpen. Na enkele gesprekken met Govaert & Vanhoutte merkten we dat we op dezelfde lijn zaten en zijn we er samen voor gegaan”, aldus Davy.

“We willen Waregem helpen om een aantrekkelijke stad te zijn voor jonge ondernemers.”

– Davy Demuynck

Waregem Business Park is een echte blikvanger. Hoe hebben jullie het ontwerp van de gebouwen bepaald?

Damiaan Vanhoutte: “De kern van de structuur is vrij mathematisch en logisch opgebouwd, maar op een gegeven ogenblik verschuiven de plateaus willekeurig in de structuren. Die uitkragingen geven een interactie tussen de verdiepingen en bieden een eigenheid aan het concept. Op het dak heeft ieder gebouw een zwarte skybox – een polyvalente ruimte met terras op de bovenverdieping – die de compositie van elk gebouw bovenaan afsluit en tegelijkertijd ook beleving biedt aan de gebruiker.”

In het project speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Hoe hebben jullie dit concreet vertaald naar de architectuur?

“Op vlak van verwarming en koeling draait het hele park op geothermie, waarbij we de warmte onttrekken aan de temperatuur van de bodem en niet langer fossiele brandstoffen nodig hebben. We werken met klimaatplafonds in combinatie met vloerconvectoren. Daarnaast voorzien we groendaken en is er overal ledverlichting waarvan de intensiteit wordt aangepast volgens het tijdstip en het weer van de dag,” vertelt Damiaan.

Hoe maken jullie van de kantoren aangename werkruimtes?

“Dankzij de maximale beglazing krijgen de kantoren veel daglicht. Er zijn ook terrassen voorzien, aangenaam voor de lunch bij warmer weer. De lamellen in afrormosiahout hebben niet alleen een esthetische functie, maar houden ook de zon en de warmte buiten wanneer het nodig is,” aldus Damiaan. “Met ION willen we een werkomgeving in een huiselijke sfeer creëren waarbij de “work” in de work-life balance ook steeds meer “life” wordt. Onze kantoren worden gezellig ingericht met een ruime keuken. De mensen kunnen over de middag gaan sporten en nadien hier douchen. We hebben ook een professioneel uitgerust auditorium met ruimte voor een 80-tal mensen.”

“Het gevarieerd spel in de plateaus bepaalt de unieke identiteit van elk gebouw.”

– Damiaan Vanhoutte

Als afsluiter: wat zijn voor jullie de unieke troeven van dit business park?

“Vanuit architecturaal standpunt: de tijdloze uitstraling, de combinatie van variatie en eenheid, de duurzame materialen en het monumentale gevoel dat je krijgt door de hoogte en eenheid van de gebouwen. Dankzij de gemiddelde oppervlakte van 500 m² bieden de ruimtes veel mogelijkheden en maken ze het park ook voor investeerders interessant. Om samen te vatten: Waregem Business Park is mijns inziens een weldoordacht totaalplaatje waarbij ik het een trendsetter in zijn totaliteit durf te noemen,” aldus Damiaan. “Dankzij onze vlotte samenwerking en de gedeelde visie om met Waregem Business Park een statement te maken, zijn we niet alleen ambitieus gestart maar met het resultaat ons inziens ook hoog geëindigd,” vult Davy aan. “Waregem Business Park biedt een standingvolle kantooromgeving, ook voor startende ondernemers die vanaf 300 €/maand een bureau met alle faciliteiten kunnen huren in onze coworking spaces. Het park heeft een grote impact op het straatbeeld, waar mensen nu al laaiend enthousiast over zijn. Als bedrijf zal het een meerwaarde zijn om deel uit te maken van deze professionele omgeving.”

 

Interview van VOKA.

Interesse?

Contacteer ons vandaag nog

We vertellen je graag meer over de mogelijkheden tijdens een persoonlijk gesprek.

Waregem Business Park is een project van
ion logo